suna direct :+40728616570

Sfaturi pentru achizitia termopanelor

Sfaturi pentru achizitia termopanelor

Cea mai des întâlnită greșeală în rândul cumpărătorilor de tâmplărie termopan este aceea a achiziției pe baza prețului pe metru pătrat. Vânzătorii abili speculează această greșeală, fapt ușor observabil în anunțurile de mică publicitate din ziare și reviste. Cel mai adesea, prețul afișat acolo nu are nicio relevanță practică pentru ceea ce veți obține dumneavoastră acasă, deoarece:

  • Prețurile mici pe metru pătrat se referă doar la ferestre fixe, fără deschidere. Cu excepția cazului în care vă construiți un buncăr sau alt adăpost antiaerian, veți avea nevoie și de ferestre mobile. Prețul unui ochi de fereastră mobil este aproximativ dublu față de unul fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde, pe lângă rama comună cu un ochi fix, și profilul de aripă mobilă, precum și feronerie (balamale, cremone, plăcuțe și zăvoare pentru închidere).
  • Prețul pe metru pătrat nu este semnificativ nici în cazul aceluiași tip de deschidere. Prețul unui ochi de geam este influențat în mod decisiv de profil și nu de sticlă, și de aceea prețurile pentru ferestre cu suprafață mică sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obține, deci, în cazul ferestrelor cu dimensiuni pătrate sau apropiate de pătrat, al căror perimetru să nu depășească 6 metri.
  • Cel mai adesea, prețul afișat nu include TVA, montaj și, uneori, nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavoastră, costul final al unei lucrări putând fi sensibil mai mare decât estimările dumneavoastră bazate pe prețul pe metru pătrat capcană.

Un producător serios de tâmplărie nu vă va putea spune costul exact decât după prelucrarea unui tablou de tâmplărie transmis de dumneavoastră sau măsurat de către reprezentanții săi. În orice altă situație, prețul spus din ochi este unul acoperitor chiar și pentru cea mai dezavantajoasă situație din punctul de vedere al vânzătorului de tâmplărie (este normal să fie așa, deoarece orice firmă are drept scop final obținerea de profit, nu de pierderi).

Cred că exemplele de mai sus sunt destul de elocvente pentru a convinge că nu prețul pe metru pătrat este indicatorul ce trebuie urmărit în cazul achiziției de tâmplărie, pentru a evita repararea termopanelor.

O altă capcană des întâlnită este oferta de tâmplărie cu nume aparent nemțesc, întărită de expresia „tehnologie germană”, dar în spatele căreia se ascund profile produse în diverse țări asiatice, la o calitate ce ridică semne de întrebare. „Tehnologia germană” se referă la țara de origine a utilajelor pe care sunt prelucrate profilele, aceasta nu are o legătură prea mare cu rezultatul final, calitatea obținută fiind evident direct dependentă de materiile prime introduse în acele utilaje și de standardele de calitate sub care au fost produse. Nu spune nimeni că este absolut necesar să achiziționați tâmplărie cu profile cu adevărat nemțești, dar ar fi totuși indicat să cunoașteți care este țara de origine a profilelor de tâmplărie pe care ați dat banii.

Orice sistem de tâmplărie, indiferent de țara de proveniență, include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremone, mecanism de închidere) și elemente mai mult sau mai puțin opționale (garnituri suplimentare, închideri suplimentare, armături, profile de evacuare a apei). Când comparați prețul la două oferte, este indicat să știți ce profile opționale cuprinde fiecare ofertă în prețul afișat.

Am întâlnit deseori cazul în care vecini sau prieteni și-au montat tâmplărie aparent identică ca marcă, dar rezultatul a fost foarte diferit, explicația este simplă și constă tocmai în profilele suplimentare incluse sau nu de diverși producători în tâmplăria livrată.

Garanția oferită de fiecare producător este relevantă pentru calitatea ferestrelor și ușilor pe care aceștia le comercializează, ea are valoare însă doar dacă peste un număr de ani acel producător va mai exista pe piață pentru a vă rezolva problemele apărute. De aceea, o scurtă documentare asupra istoricului firmei producătoare și eventual recomandările altor clienți v-ar putea scuti de o potențială problemă. Piața este plină de producători ce oferă prețuri „bombă”, garanții astronomice, dar care după un an de zile lucrează în cealaltă parte a orașului sub un alt nume, păcălind un alt număr de clienți neștiutori.

Din cauza faptului că înlocuirea tâmplăriei existente cu una termoizolantă presupune niște costuri destul de ridicate, foarte mulți clienți se orientează spre cele mai ieftine produse, ignorând faptul că tâmplăria, odată montată, ar trebui să fie o investiție ce se amortizează în cel puțin 20 de ani. De asemenea, o greșeală des întâlnită este aceea de a considera orice fel de tâmplărie termoizolantă drept scumpă. Scumpă prin comparație cu ce? Cu sistemul clasic de tâmplărie de lemn și geam simplu. Cele două tipuri de tâmplărie nu suportă comparație, așa cum un automobil marcă Mercedes nu poate fi comparat cu un Trabant. Sistemele de tâmplărie termoizolante asigură o izolare termică de cel puțin 5 ori mai bună, una fonică de cel puțin 3 ori mai bună, au o rezistență în timp de aproximativ 30 de ani, nu necesită vopsiri și lacuri repetate, se închid etanș pe două sau trei rânduri de garnituri, au cel puțin două puncte de închidere, sunt nepermisive la vânt și infiltrărilor datorate precipitațiilor.

 

Data publicării: 9 iul 2023