suna direct :+40728616570

Probleme cu hidroizolația: ce trebuie să știi înainte de a reface hidroizolația blocului

Probleme cu hidroizolația: ce trebuie să știi înainte de a reface hidroizolația blocului

Dacă locuiți la etajele superioare și vi se pare imposibilă rezolvarea problemelor cu infiltrațiile, dorim să vă ajutăm cu câteva sfaturi în această privință.

În primul rând, acoperișul este considerat parte comună, la fel ca ușa de la intrarea blocului și teava de scurgere, deci la această lucrare trebuie să contribuie toată lumea, iar dacă refuză, sunt organe abilitate ale primăriei (în general, cei de la dispeceratul poliției locale vă pot îndruma) care pot obliga și chiar amenda asociația de proprietari în vederea rezolvării acestei probleme. Legislația asociațiilor de proprietari prevede că pentru a efectua lucrări de reparații este nevoie de 3 oferte care trebuie prezentate consiliului de administrație al asociației, care trebuie să aleagă cea mai bună ofertă.

Pentru a fi executată o lucrare de calitate și cu o durată de viață lungă, lucrarea trebuie făcută pe toată suprafața scării în același timp, (din punct de vedere financiar sunt firme care lucrează în rate de până la 6 luni).

Alegerea materialului/membranelor hidroizolante: ele sunt de mai multe tipuri: APAO, SBS, și APP. Noi recomandăm folosirea membranelor SBS, fiind mai rezistente în timp și cu armătură poliester cu o grosime de minim 3.8-4mm, având o greutate de 5kg/mp.

Schimbarea gurilor de scurgere: în zona gurilor de scurgere (în general, acolo sunt problemele) trebuie făcută o verificare atentă, în marea majoritate a cazurilor este necesară decopertarea până la șapa de nivel, scoasă scurgerea veche și înlocuită cu una nouă, în acest timp se inspectează teava pluvială să nu fie fisurată. Trebuie făcută cu atenție etanșeitatea gurii de scurgere cu teava pluvială.

Amorsarea și pregătirea suprafeței suport: înainte de amorsare, suprafața suport trebuie să fie curată, desprăfuită. În caz că suprafața suport prezintă gălme/unflături, acestea se formează datorită lipsei de aerator/deflector (sunt vapori de apă care nu au pe unde să evapore), acestea trebuie tăiate și topite.

Punerea în operă a membranelor bituminoase se începe din zona scurgerii/pluvialei/jgheabului (punctul cel mai jos) și se continuă către cel mai înalt punct, astfel încât îmbinările să fie „contra apei”.

Montarea aeratorului/deflectorului: se montează 1 la 100mp de hidroizolație, se dă o gaură până la șapa de nivel, apoi se lipesc suplimentar cu încă un strat de membrană; ele ajută, cum am spus și mai sus, la evaporarea condensului din acoperiș.

Montarea parafrunzarului: el se montează în zona scurgerilor și are rolul de a împiedica pătrunderea frunzelor și alte corpuri străine în pluvială.

Sper că aceste informații vă vor fi de ajutor.

 

Data publicării: 2 ian 2024