
Termopanele nu mai sunt un lux. Încep să devină o necesitate, iar asta se poate vedea cu ochiul liber la orice bloc, casă, asta ca să nu mai vorbim despre vile. Principalul avantaj constă în gradele Celsius în plus din apartament…
Alegerea tipului de geam termopan Alegerea unui tip de geam termopan este, nu de puține ori, o mare dificultate pentru nespecialiști. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi practice pentru a fi siguri că alegerea pe care o veți face va fi cea mai bună.
Știați că există anumite standarde recomandate în alegerea tâmplăriei și sticlăriei, precum: · în ceea ce privește sticla, se recomandă folosirea sticlei de tip low-E, pentru o barieră termică foarte ridicată, care determină o scădere a coeficientului de transmisie termică. (K=1,1W/mpK) · pentru a se încadra în standardele de izolație fonică se recomandă ca ansamblul de fereastră cu geam termopan să reducă zgomotul exterior cu minimum 29dB
Pentru tâmplărie se recomandă: · pentru blocurile de locuințe se recomandă utilizarea tâmplăriei PVC · se recomandă ca grosimea pereților profilelor să fie de cel puțin 3 mm · armătura utilizată se recomandă a avea o grosime de 1,5 mm pentru a asigura o bună rezistență mecanică a profilelor · se recomandă utilizarea unei feroneriei de tip reglabil
Există câteva criterii de care orice cumpărător ar trebui să țină seama înainte de a formula o cerere de cumpărare. · Prețul este un criteriu de selecție care începe să-și piardă poziția de prim determinant al deciziei de cumpărare. Acesta datorită faptului că prețul este tot mai puțin important față de calitate. · Tipul de geam. Aspectele și performanțele geamului termopan pot fi modificate prin incorporarea în unitatea de geam a diferitelor tipuri de sticlă, grosimea foilor de sticlă și natura gazului din interiorul cavității formate. Cel mai folosit tip de sticlă este cel de tip float. Acesta se remarcă prin trei caracteristici de bază: calitate, transparență și claritate. Conform testelor efectuate, utilizarea geamului termopan diminuează pierderile de energie cu cel puțin 50% pe baza menținerii unei temperaturi constante.
Cea mai bună alegere este sticla Low-E (Low Emissivity). Aceasta are mai multe straturi microscopice de argint, care fac ca foaia de geam să aibă o izolare termică superioară, pierzând numai 10% din căldură. Sticla Low-E acționează ca o bucată de tablă pusă în spatele caloriferului, reflectând 90% din căldură spre interiorul camerei. Acest tip de geam este foarte bun iarna: dacă afară sunt -10 grade C, iar în casă +20 grade C, pe un geam termopan obișnuit vor fi doar +9 grade C, în timp ce pe cel cu Low-E vor fi +17 grade C.
Data publicării: 15 aug 2023